FEM TIPS FÖR EN LYCKLIGARE HJÄRNA

Här kommer fem tips från min favorithjärnforskare Nazareth Castellanos som bland annat, är forsknings- och utvecklingschef vid Nirakara-Lab (www.nirakara-lab.com) där jag utbildades mig till MBSR-lärare.

  1. Notera vilka livsmedel som kan göra oss upprörda. Observera hur kosten kan påverka humöret.
  2. Sträcka på oss flera gånger under dagen, även om det bara är under fem minuter totalt. Jobba på vår kroppshållning, försöka hålla ryggen rak. Inte för mycket, bara som en stolt hållning.
  3. Observera hur ansiktet ser ut. Vilken min bär det? Försök att lugna det.
  4. Ta oss tid under dagen för en stunds tystnad. Om möjligt, stänga ögonen för att fördjupa oss.
  5. Betrakta oss själva med vänlighet och utan att döma. Ägna oss åt detta 10-15 minuter varje dag. Ännu bättre om vi kan göra det i en halvtimme.

Nazaret Castellanos
Doktorsexamen i teoretisk fysik (2002) och doktorsexamen i medicin (2008) från Universidad Autónoma de Madrid (UAM). Masterexamen i tillämpad matematik för biologi och neurovetenskap från Medicinska fakulteten vid UAM. Hon har publicerat cirka 40 artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter med erkänd påverkan och medverkat i universitetsböcker. Hon har handlett två doktorsavhandlingar och undervisat vid spanska, tyska, brittiska och amerikanska universitet. Hon har arbetat inom mer än 20 nationella och internationella forskningsprojekt, varav hon var huvudforskare i fem av dem. Hon deltar aktivt i vetenskapsförmedling sedan över 5 år tillbaka vid olika nationella och internationella institutioner.